Crucea-voinicului (Hepatica transsilvanica Fuss.)

Crucea-voinicului (Hepatica transsilvanica Fuss.) denumită popular şi trei crai este o plantă din genul Hepatica, familia Ranunculaceae. În Europa, crucea-voinicului se întâlneşte sporadic doar în România, în Carpaţii Orientali şi Meridionali, fiind o specie endemică şi relict terţiar în flora țării noastre. Este întâlnită în păduri umbroase, tufărişuri, din zona colinară până la munte, în etajul molidului.

Etimologia cuvântului hepatica provine de la cuvântul grecesc hepar, care în traducere înseamnă ficat şi care indică asemănarea frunzelor trilobate (alcătuite din trei lobi) cu ficatul uman, cum este şi cazul speciei sus menţionate.

Crucea-voinicului este o plantă scundă care poate atinge 15-20 cm înălţime. În pământ, prezintă un rizom alungit, cu mai multe rădăcini. Frunzele sunt numeroase și acoperite cu peri fini. O frunză este împărţită în trei lobi, care la rândul lor au marginile dinţate.

Florile sunt mari, albastre-violet, cu un diametru de 3-4 cm, cu petale numeroase. Înfloreşte în perioada martie-mai.

În afară de Hepatica transsilvanica, la noi în ţară, mai există o altă specie asemănătoare cu aceasta, şi anume Hepatica nobilis (trei-răi). Ambele specii, înfloresc în aceeaşi perioadă, iar florile sunt de regulă albastre spre violet, foarte rar roz sau albe, însă deosebirea este dată de forma frunzei. La Hepatica transsilvanica frunza are trei lobi cu marginea dinţată, iar la Hepatica nobilis frunza are, de asemnea, 3 lobi, dar marginea acestora este netedă .

Hepatica transsilvanica se regăseşte în lista speciilor ocrotite. Ca măsură de conservare se recomandă monitorizarea populaţiilor, deoarece în flora spontană, numărul exemplarelor scade în anii fără zăpadă. Crucea voinicului poate fi cultivată în grădini, la umbra deasă a arborilor, în balcoane fără a fi expuse însă la lumina directă a razelor solare.

Crucea voinicului braille
Crucea voinicului -desen floare Braille
Specii Hepatica comparativ
crucea voinicului flori
Crucea voinicului radacina
Crucea voinicului detaliu floare