Cum învățăm despre natură? Botanica, zoologia, amândouă sunt materii care vorbesc despre lumea din afara sălii de clasă și este foarte greu să înțelegem un copac doar din descrieri și imagini. E foarte greu să înțelegem un ecosistem atunci când nu suntem aproape de el, să simțim cu adevărat cum interacționează între ele plantele și animalele, de la cele mai mici la cele mai mari.
Cu atât mai complicat este să transmiți aceste cunoștințe copiilor cu deficiențe de vedere, care, de cele mai multe ori învață în școli speciale, cu cămine internat, și rareori au ocazia unor plimbări în natură.
De aceea, Asociația CS Tandem Arena a luat inițiativa de a aduce natura mai aproape de elevii cu deficiențe de vedere din toată țara printr-o serie de proiecte menite a crea materiale de studiu individual sau la clasă adaptate nevoilor lor speciale de învățare și complementate cu ateliere practice în natură sau în muzee. Combinăm o platformă interactivă (www.idea-isa.ro) accesibilă pe desktop sau pe telefoane mobile, planșe tactile, podcasturi și materiale audio pentru a oferi elevilor și profesorilor o resursă care să coloreze (la modul metaforic) și să completeze manualele școlare.
În plus, în fiecare an organizăm ateliere interactive în natură în care profesorii sau muzeografii le oferă copiilor experiența directă cu subiectele de studiu favorite.
Seria de proiecte a început acum 7 ani cu “Istoria prin sunet și atingere” și a continuat cu “Ciripituri în natură” și “Studiu de caz: Natura”. Toate aceste proiecte au fost realizate în colaborare cu muzee din țară, printre care: Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța, Muzeul de Științe Naturale Bacău, Muzeul Universității Babeș Bolyai din Cluj, Muzeul Național de Științe ale Naturii Grigore Antipa.
Atelierele de anul acesta vor avea loc în incinta Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" din Bacău și în Parcul Cancicov, dar și în alte orașe din România, la Cluj, București, Brașov și Timișoara.