Asociația Tandem

Diferențele Creează Competențe

Despre Asociația Tandem

Asociația Tandem are ca scop facilitarea procesului de integrare socială a persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere.

Acest proces începe firesc, prin accesibilizare – adaptarea mediului existent și crearea unor instrumente potrivite nevoilor persoanelor cu dizabilități. Fie că vorbim despre o plimbare prin oraș, despre accesul la metode de educație alternativă sau la servicii publice și juridice, este important ca acestea să fie ușor de folosit (și) de către persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere.

Unul dintre atuurile Asociației Tandem este acela că, având în fruntea sa o persoană nevăzătoare, înțelege mai ușor problemele specifice persoanelor cu acest tip de dizabilitate. Celălalt atuu sunt oamenii – persoane tipice sau nevăzătoare - care lucrează neobosit pentru ca lumea din jurul nostru să devină una accesibilă tuturor.

Suntem de părere că oamenii au abilități și nevoi specifice, precum și puncte comune. Tandem se orientează, ca strategie, pe valorificarea abilităților specifice ale persoanelor cu dizabilități. Acest proces conduce, în definitiv, la dezvoltarea personală a acestora, dar și a comunității, ca întreg.

Integrarea reprezintă un puternic deziderat al asociației Tandem. Un soi de combustibil, ce alimentează multitudinea de proiecte și programe la care lucrăm.

Așa cum o vedem noi, integrarea se referă la dialogul dintre oameni și la accesul fiecăruia la realitatea socială a celuilalt. Este un proces de învățare continuă, bilateral, în care sunt angrenate persoane tipice și persoane cu dizabilități, deopotrivă. Care este scopul? O lume care, accesibilizată, devine locuibilă și potrivită (și) persoanelor cu dizabilități.

O lume în care persoanele tipice învață cum să se raporteze la un subiect, cum să îl abordeze. O lume fără conuri de umbră în care diverse persoane, cu diverse nevoi, să fie aruncate în mod constant.

Alte informații despre Asociația Tandem pe www.asociatiatandem.ro