-- End of the comment -->

Garofița Pietrei Craiului (Dianthus callizonus)

Garofiţa Pietrei Craiului (Dianthus callizonus) este o plantă perenă, delicată, din familia Caryophyllaceae. Este o specie rară, strict protejată, endemică, ea crescând doar în Munţii Piatra Craiului din Carpaţii Meridionali, fiind simbolul floristic al masivului.

Garofiţa Pietrei Craiului are o tulpină neramificată, de 5-20 cm lungime, terminată cu o singură floare, mai rar cu 2-5 flori. La baza tulpinii se află frunze mai scurte decât cele tulpinale, adesea formează rozete şi sunt aproape uscate în timpul înfloririi.

Celelalte frunze sunt mai lungi (2-4 cm lungime), înguste şi liniare, ascuţite, străbătute de 3-5 nervuri.

Această garofiţă se deosebeşte de celelate specii ale genului Dianthus prin structura şi coloritul florii sale. Floarea are circa 3 cm în diametru, este formată din cinci petale, late, la vârf dinţate, de culoare carmin, la bază cu o zonă purpurie, pătată cu alb, cu peri albi, mătăsoşi şi strălucitori.

Floarea prezintă în centru un inel purpuriu pestriţ, deosebit de caracteristic. În centrul florii se distinge un cerc alb cu raze roşii sau roze ce înconjoară staminele şi pistilul. Planta înflorește de la jumătatea lunii iulie și până la sfârșitul lunii august.

Garofiţa Pietrei Craiului Braille
Piatra-Craiului-garofita

Garofiţa creşte doar pe brânele şi stâncăriile calcaroase din Piatra Craiului, pe versantul de vest, în zona pajiştilor alpine, la 1650-2200 m altitudine.

Ea a fost descoperită în anul 1850, de către doi botaniști ardeleni (Kotschy și Schott), care au numit-o Dianthus callizonus, numele exprimă aspectul deosebit al petalelor, „garofiţa cu prea frumoase brâuri". Aceștia au rămas surprinși de unicitatea garofiței și de faptul că nu s-a răspândit pe masivele din jur. Descrierea lor asupra speciei a declanșat o intensă cercetare asupra florei din Piatra Craiului.

Această garofiţă rară, unică în lume, este una dintre cele mai preţioase specii din Flora României, ea prezintă interes ştiinţific deosebit, fiind un endemit cu areal limitat la masivul Piatra Craiului.

Garofiţa Pietrei Craiului  este considerată una din cele mai frumoase flori din România şi a fost aleasă simbolul Parcului Naţional Piatra Craiului. Este o specie declarată monument al naturii şi este ocrotită prin lege!

Garofita Pietrei Craiului (3)
PLANSA A4 Garofiţa Pietrei Craiului