Papucul Doamnei (Cypripedium calceolus)

Papucul doamnei (Cypripedium calceolus) este una dintre speciile fascinante de plante cu flori. Face parte din grupul orhideelor, are un aspect unic şi este considerată o specie valoroasă din punct de vedere ecologic. În România este ocrotită ca monument al naturii.

Planta este răspândită pe o arie geografică extinsă, cuprinzând regiuni din Europa și Asia. Habitatul preferat este reprezentat de pădurile de fag și stejar, unde se dezvoltă  în locuri umede și parțial umbrite, pe soluri calcaroare. Poate fi uşor observată, fiind cea mai mare specie de orhidee din Europa. Florile acesteia sunt de dimensiuni mari, cu petale lungi, adesea întortocheate, forma semănând cu un papuc. Acestea sunt adaptate pentru a atrage polenizatorii, favorizând contactul cu staminele și pistilul atunci când intră în floare.

Specia se răspândește prin rizomi, tulpini orizontale subterane, și formează relații simbiotice cu ciuperci, sub formă de micorize, esențiale în procesul de absorbție a nutrienților din sol.

Înflorește de obicei în perioada primăverii, în funcție de climatul și altitudinea la care trăiește. În general, florile apar în lunile mai și iunie.

Pe plan global papucul doamnei este o specie clasificată ca fiind vulnerabilă, iar în multe țări din Europa a devenit rară și beneficiază de ocrotire. În România, papucul doamnei este protejată prin lege, iar colectarea ei este interzisă. Pentru protejarea și refacerea populaţiilor, au fost implementate măsuri de conservare, inclusiv declararea unor zone de protecție specială și programe de reintroducere a speciei în habitatele adecvate.
papucul doamnei planta braille
papucul doamnei floare cypripedium calceolus

Prezența și starea populațiilor de Cypripedium calceolus oferă indicii importante cu privire la echilibrul ecosistemelor. Declinul sau dispariția acesteia poate indica probleme legate de degradarea habitatelor naturale sau poluarea mediului înconjurător.

Papucul doamnei este o specie de orhidee fascinantă cu o valoare ecologică semnificativă, care merită admirată atât pentru frumusețea ei, cât și pentru contribuția la menținerea biodiversității în ecosistemele naturale.

papucul doamnei desen grafic Cypripedium_calceolus
papucul doamnei floare cypripedium calceolus
papucul doamnei detaliu cypripedium calceolus