Zimbrul european

Zimbrul European (Bison bonasus)

zimbrul european mascul

Zimbrul european (Bison bonasus) este una dintre cele două specii existente de zimbri, alături de zimbrul american. Zimbrul european este cel mai greu animal terestru sălbatic din Europa, iar indivizii din trecut ar fi putut fi chiar mai mari decât descendenții lor din zilele noastre. În timpul antichității târzii și al Evului Mediu, zimbrii au dispărut în mare parte din Europa și Asia, supraviețuind până în secolul al XX-lea doar în nord-centrul Europei și în nordul Munților Caucaz. În primii ani ai secolului al XX-lea, zimbrii au fost vânați până la dispariție în sălbăticie.

Este un animal masiv, de 500 - 900 kg masculul şi până la 600 kg femela. Se mişcă totuşi foarte uşor în hăţişul pădurii, graţie formei înguste şi înalte a corpului. Culoarea ambelor sexe este brună-închis. Părul este în general lins, dar mai lung în partea anterioară a corpului, pe gât şi cap, unde se prezintă uşor încreţit. Sub maxilarul inferior şi pe gât prezintă barbă. Coarnele sunt persistente la ambele sexe, lungi de până la 45 cm la mascul . Coarnele cu craniu şi bustul de zimbru constituie trofee convenţionale, iar blana prelucrată covor trofeu neconvenţional. Trăiesc în grupuri mixte, de 2-30 de exemplare, mai des întâlnite fiind cele mari. Doar taurii bătrâni trăiesc izolat.

zimbrul-european-profil
zimbrul-european-iarna

Specia acum numărând câteva mii și returnată în sălbăticie prin programe de reproducere în captivitate – nu mai este în pericol imediat de dispariție, dar rămâne absentă din cea mai mare parte a ariei sale istorice.

Zimbrii europeni au fost vânați până la dispariție în sălbăticie la începutul secolului al XX-lea, cu ultimele animale sălbatice din B. b. bonasus a fost împușcat în Pădurea Białowieża (la granița de astăzi cu Belarus-Polonia) în 1921. Ultima subspecie caucaziană (B. b. caucasicus) a fost împușcată în nord-vestul Caucazului în 1927 și cea carpatică carpatică (B. b. hungarorum) fusese vânată până la dispariție până în 1852.

Białowieża sau zimbrul european de câmpie a fost ținut în viață în captivitate și de atunci a fost reintrodus în mai multe țări din Europa.

zimbrul european desen