-- End of the comment -->

Pelicanul comun

Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus)

Pelicanul comun, cunoscut și sub numele de pelicanul alb, este una dintre cele mai mari păsări de apă din lume. Cu o anvergură a aripilor care poate ajunge până la 3,6 metri și o greutate de până la 15 kilograme, această specie impresionantă uimește cu dimensiunile sale.

În lume sunt 8 specii de pelicani dar în România trăiesc doar două: pelicanul comun și pelicanul creț. Pelicanii trăiesc pe toate continentele cu excepția Antarcticii, fiind prezenți în zone temperate și tropicale. În România, pelicanii sunt prezenți din martie până în octombrie. În Delta Dunării, pelicanul comun găsește condiții ideale de hrănire și reproducere. Apele bogate în pește ale Deltei sunt o sursă inepuizabilă de hrană pentru aceste păsări elegante.

Penajul ambelor sexe este alb, cu tentă roz-gălbuie în perioada de cuibărit. Pe cap prezintă pene alungite, aranjate ca o creastă pe ceafă. În zbor, marginile aripilor negre contrastează cu restul penajului alb.

pelican scuturând aripi
pelican pluting

Pelicanii sunt păsări de talie mare greoaie și atrag atenția în principal prin sacul de piele care atârnă sub cioc în care transportă pești vânați pentru pui. Cu un cioc lung și puternic, pelicanul comun se hrănește prin pescuit în grupuri, formând uneori adevărate echipe de vânătoare care își coordonează mișcările pentru a prinde pești în apă. Pelicanul nu are nări și respiră prin cioc. Sacul de piele de sub cioc este folosit ca plasă de pescuit în care pot susține o încărcătură de până la 11 kg. Când pescuiesc, scutură capul pentru a înlătura cantitățile de apă acumulate în sacul de piele.  Pelicanul are cel mai mare cioc dintre toate păsările. Un adult consuma cca 20 kg de pește zilnic. Pe lângă pește se hrănesc cu mormoloci, broaște, pui de pasăre, păsări de talie mică. Obișnuiesc sa jefuiască alte păsări de prada lor.

Pelicanii au gâtul lung și picioarele scurte, cu degete unite printr-o membrană înotătoare.

Scheletul prezintă saci aerieni. Pelicanii nu zboară repede, atingând o viteză de 56 km/h, dar pot rămâne în aer și 24 ore fără să aterizeze traversând distanțe de sute de kilometri. Pelicanul comun migrează pe distanță lungă, petrecând iarna în nord-estul Africii.

În timpul sezonului de reproducere, coloniile de pelican comun se adună în anumite zone ale Deltei, construind cuiburile în tufișuri sau pe insulele izolate. Depune 1-3 ouă iar perioada de incubație durează de la 28 – 35 zile.

Pelicanul este protejat de lege la nivel global.

colonie de pelicani
pelican lateral plansa braille
pelican in zbor planșă braille
pelican cioc planșă braille