Croitorul mare al stejarului

Croitorul mare al stejarului (Cerambyx cerdo)

Croitorul mare al stejarului este cea mai mare specie de croitori din România, atingând o lungime de 23-55 mm. Antenele la masculi depășesc cu mult corpul iar la femele nu depășesc lungimea corpului.

Acest croitor are un colorit general negricios cu elitrele roșcat-maronii spre vârfuri. Capul are mandibule puternice.

Croitorul mare al stejarului este o specie polifagă. Astfel, deși este adesea întâlnit în păduri de stejar, el „frecventează” și alte specii de foioase precum ulmul, castanul, frasinul, nucul, fagul. Arborii sunt atacați mai ales în partea de jos, expusă razelor soarelui. Sunt atacați de preferință arborii izolați și bătrâni.

croitorul mare al stejarului pe scoarta cerambyx cerdo
cerambyx cerdo croitorul mare al stejarului

Adulții sunt activi din mai până în august și de obicei sunt activi în perioada de crepuscul și noaptea (ziua se ascund în coroanele arborilor, scorburi etc.). Se hrănesc cu seva copacilor infiltrată prin fisurile din scoarță. Femela depune circa 100 de ouă, izolat câte 2-3 ouă în crăpăturile scoarței. După circa 14 zile apar larvele, care iniţial se hrănesc cu scoarță, iar mai apoi pătrund în lemn. Perioada de dezvoltare (de la ou până la adult) durează de regulă 3 ani, însă uneori se poate prelungi până la 5 ani.

Prezența croitorului mare al stejarului indică și caracterul natural și vechi al pădurii în care el este întâlnit.

Croitorul mare al stejarului are un rol cheie în ecosistemele de pădure fiind creator de microecosisteme, polenizator și hrană pentru animale insectivore (lilieci, bursuci, păsări insectivore).

Croitorul mare al stejarului este inclus în Cartea Roșie a Republicii Moldova și a Lituaniei, Ucrainei, Belarusului și în Lista roșie a IUCN.

Croitorul mare al stejarului braille