Prima zi
Prima zi din Școala de Vară IDEA a fost cu cântec(e).
Cu muzică și voie bună, mai bine zis. Cu modalități de a cunoaște lumea prin joc, joacă și sunet și de a o iubi prin noi înșine, dar și prin ochii și palmele celor din jurul nostru.
Cuvântul-cheie al zilei: djembă.
Mulțumiri se duc în valuri către Gabriel Botezatu, care a capturat cele mai frumoase zâmbete și firicele de nisip ieri, pe plajă și prietenilor noștri de la Fundatia Orange.
A doua zi
A doua zi din Școala de Vară IDEA (Integrare și Dezvoltare prin Educație Alternativă) a reaprins în noi dorința de a studia muzica. După o zi plină de djembe și fluiere pe plaja Modern, am poposit la Cazinoul din Constanța, spațiu în care am adus împreună istoria și muzica.
Soarele a apus liniștit, lăsându-ne pe noi să facem nestingheriți o incursiune în muzica anilor ’50-’80. Jazz, rock – despre toate ne-a povestit Emi Ionescu, în stiul său absolut cuceritor. O călătorie în timp și sunete, abundând în explicații și audiții, informații biografice despre cei mai renumiți muzicieni și cele mai îndrăgite melodii.
Am trăit, am învățat, am simțit muzica pe care o să o ducem acasă, cu drag.
Până atunci, vrem să vă arătăm câteva momente din ziua de ieri.
A treia zi
Ziua 3 a Școlii de Vară a fost atât de plină, încât ne-au trebuit 2 zile să ne adunăm cele mai potrivite cuvinte pentru a vă povesti pe îndelete ce am făcut.
Așadar, ziua de ieri a început cu încă un atelier de djembe. Ați observat deja că ne-am îndrăgostit iremediabil de sunetul vibrațiilor pe care djembele le aruncă atât de grațios în aer.
Când s-a așezat soarele deasupra tuturor și am ajuns la jumătate cu ziua, ne-am întâlnit cu voluntarii de la Lions Club Constanta Balkanica. I-am inițiat și pe ei în arte djembelor și am făurit un mic Turn Babel dintr-o bucată din Cetatea Histria. Am conversat cu voluntarii în engleză, franceză, germană, fiecare după preferințe și așa ne-am mai antrenat puțin mințile într-un joc poliglot.
Spre seară aveam să luăm parte la un atelier cu totul deosebit! În cladirea Muzeului Histria am luat la palme o serie de exponate. Serios, le-am îmbrățișat și cunoscut cu palmele noastre. Nu oricum, ci atingându-le cu vârfurile degetelor, memorând curbe și adâncituri, linii și forme cu scopul de a le reproduce. Atelierul de olărit a fost, trebuie să recunoaștem, de-a dreptul interesant!
În timp ce meșteream de zor, am luat parte și la adevărate lecții de istorie locală. Cetatea și povestea din jurul ei ne-au devenit fortăreață și castel în care noi am fost bravi olari.
Am modelat istorie ieri, istorie personală impregnată de cea colectivă, universală.. Abia așteptăm să vă mai povestim. Până atunci, niște poze și multe îmbrățișări de la mare, în special prietenilor noștri de la Fundatia Orange.