Atelier ornitologic pilot la București

Ciripituri în natură la Muzeul Grigore Antipa

Școala nu este, însă, numai în clasă. Un copil atent învață mult chiar și dintr-o plimbare în parc.  Istoria prin sunet și atingere a avut o parte experimentală prin Școala de Vară de la Constanța, unde am vizitat, împreună cu copiii marile situri arheologice de la Histria și Adamclisi. Ciripituri în natură introduce un alt concept, cel al caravanei muzeale. Caravana de ateliere Nature Tweets (Ciripituri în natură) și-a propus să provoace cinci muzee din România să găzduiască și să susțină ateliere de ornitologie pentru copii cu deficiențe de vedere.

Curtea muzeului Antipa este casa caravanei de ateliere, ca și parcul Kisseleff pe unde ne-am plimbat ascultând păsările (și uneori deranjându-le cu cântecele noastre înregistrate).

Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa ne-a fost însă mai mult decât gazdă. Toate materialele: textele de pe platformă, planșele tactile, cântecele păsărilor, au fost realizate cu ajutorul Doamnei Angela Petrescu, ornitolog la muzeu. Tot împreună cu ea am realizat și atelierul demonstrativ din care se pot inspira toți profesorii de științele naturii din țară și pe care copiii îl pot vedea online pe platforma www.idea-isa.ro.