Jurnal de caravană

Diferențele Creează Competențe

Jurnal de caravană - Ciripituri în natură

Școala este doar unul din locurile unde învățăm, și ar trebui să fie locul unde învățăm cum să învățăm. Proiectele de educație adunate pe platforma www.IDEA-ISA.ro pleacă de la dorința de a face școala mai accesibilă și mai amuzantă, folosind abilitățile speciale ale copiilor cu deficiențe de vedere și înclinația lor spre auditiv și kinestezic. Mai mult decât atât, proiectele își propun să dezvolte aceste abilități și să creeze materiale de studiu și metodologii de predare alternative care să vină în sprijinul profesorilor care lucrează cu acești elevi.  

 

Platforma a fost dezvoltată pe parcursul ultimilor 3 ani de Asociația Tandem și de Asociația Clubul Sportiv Tandem Arena cu sprijinul Fundației Orange România, în cadrul programului “Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențele văz/auz.  

 

Primul proiect s-a numit Istoria prin Sunet și Atingere și a creat materiale accesibilizate despre istoria românilor, suficient de complexe pentru a putea fi folosite pentru pregătirea de bacalaureat.  Al doilea proiect, pe care îl încheiem zilele acestea, se concentrează pe istoria naturală, mai precis pe o zonă a ei foarte dragă și apropiată persoanelor cu deficiențe de vedere: ornitologia.

 

Cursul online disponibil pe platformă este compus, ca și cursul anterior, din materiale despre zece păsări iconice pentru România, cu prezentări, sunete specifice, și planșe tactile.  

Inspiratie - Ciripituri în natură

Școala nu este, însă, numai în clasă. Un copil atent învață mult chiar și dintr-o plimbare în parc.  Istoria prin sunet și atingere a avut o parte experimentală prin Școala de Vară de la Constanța, unde am vizitat, împreună cu copiii marile situri arheologice de la Histria și Adamclisi. Ciripituri în natură introduce un alt concept, cel al caravanei muzeale. Caravana de ateliere Nature Tweets (Ciripituri în natură) și-a propus să provoace cinci muzee din România să găzduiască și să susțină ateliere de ornitologie pentru copii cu deficiențe de vedere.  

Proiectul a pus la dispoziție o parte din materiale (planșe tactile și înregistrări cu cântece de păsări), iar muzeele au scos din depozite păsări naturalizate, cuiburi, ouă, și toată imaginația ornitologilor. Ne-au mai ajutat ornitologi de la Societatea Ornitologică Română și de la Asociația Milvus.  

Să pornim, deci, în caravana noastră și să vă povestim cum ne-am jucat și am explorat lumea păsărilor în fiecare oraș.  

Bacău - Vivariu, 6 august 2020

Bacăul are un Muzeu de Științele Naturii proaspăt renovat și o echipă care își dorește să aducă câți mai mulți copii aproape de natură. Au deja o mulțime de expoziții interactive și, mai ales, un vivariu plin de păsări și reptile.

 

Ne-am întins mesele în curtea Vivariului, pline de păsări naturalizate, mici și mari, și le-am explorat aripile întinse, oasele ușoare, cuiburile. Dar mai ales le-am ascultat cântecele și chemările, ca să și le poată reaminti copiii atunci când se plimbă în parc. Mai apoi am intrat în vivariu și le-am ascultat certându-se gureșe.

 

În Bacău nu există școală specială pentru deficienți de vedere, iar cei cinci copii sunt încadrați în școala de masă. 

Ce spun participanții

"Mi-au plăcut, de exemplu unele sunete, ciripituri pe care am vrut sa le mai aud; pe unele le-am recunoscut, din natură, din melodii, din povestile de Emil Gârleanu pe care le ascultam când eram mic.”

Buzău - Muzeul Județean, 11 august 2020

Buzăul este gazda uneia dintre cele mai mari școli speciale pentru deficienți de vedere din România. Dar are și un Muzeu Județean foarte prietenos cu copiii nevăzători, avându-i adesea ca oaspeți. La colecția de exponate tactile deja existente la muzeu am adăugat și noi catalogul de planșe de ornitologie.

 

Doamna profesoară Mirela Crăciunescu ne-a spus povesti despre păsări și cântece, apoi am fugit în Parcul Crâng ca să jucăm un joc de “ghicește pasărea după cântec”. Unii copii au o ureche muzicală atât de bună că nu le scapă nici o notă. Singurele supărate au fost păsările din Crâng care nu se puteau dumiri unde sunt ascunse păsările care cântau în boxele noastre. 

Ce spun profesorii

“Ne dorim ca de la anul copiii cu deficiențe de vedere din Galați să se poată simți ca la ei acasă într-un muzeu accesibil și deschis nevoilor lor” ne-a declarat Dorina Enache – profesor de psihopedagogie socială: “Material didactic de nivelul ăsta, noi nu beneficiem în școlile speciale. Și pentru ei este chiar binevenit și necesar”. 

Galați - Grădina Botanică, 19 august 2020

La Galați există o Grădină Botanică spectaculoasă chiar la malul Dunării și o comunitate activă de nevăzători. Poate nu vă vine să credeți, dar una din aleile Grădinii este deja accesibilizată pentru nevăzători.

 

Complexul Muzeal de științele Naturii “ Rasvan Angheluță” din Galați ne-a adus materialele tactile, doamna profesoară Dorina Enache a adus elevii, iar doamna ornitolog Mariana Luca (ornitolog) si domnul Daniel Măndiță (lector) ne-au încăntat cu povestiri nemaiauzite despre păsări. Am încheiat atelierul cu o plimbare lungă pe aleile grădinii, povestind și ascultând păsările care își făcuseră cuiburi printre plante.

 

Ce spun ornitologii

“A fost o experiență inedită care ne-a provocat la maxim. Specificul audienței ne-a determinat să facem un efort susținut pentru a ne adapta discursurile și poveștile la capacitatea lor de percepție și atenție. Am avut multe de învățat de la acest atelier” ne-a declarat Kinga Timea, ornitolog la Sociatatea Ornitologică Română din Cluj Napoca. 

Cluj Napoca - Muzeul Zoologic UBB, 17 septembrie 2020

Clujul este unul dintre cele mai bine accesibilizate orașe din România, iar Universitatea Babes Bolyai este Alma Mater a multor studenți cu deficiențe de vedere. Prin grija doamnei directoare Ramona Ionela Mureșan, copiii de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere au fost însoțiți la eveniment de trei profesori.

 

În curtea Muzeului Zoologic am reușit să organizăm un atelier foarte educativ cu ajutorul lui Osvath Gergely, muzeograf la Muzeul de Științe ale Naturii și a celor doi colegi ornitologi Kinga Timea și Sandu Stermin de la Societatea Ornitologică Română.

În acest fel, participanții copii și adulți au aflat cu ce se hrănesc păsările vara sau iarna și cum le putem ajuta fiecare dintre noi să treacă mai ușor peste lunile friguroase. Dar au ascultat și povestea păsărilor care îi salvează pe oamenii de știință în pădurile tropicale, avertizându-i despre furnicile ucigașe.

Ce spun participanții

“De când eram mică îmi doream să pot alint păsărelele și n-am reușit pentru că ele sunt speriate și nu stau la atins. O singura dată am pus mâna pe un pui de găină, la bunica, dar foarte puțin. Mi-a plăcut faptul că am reușit sa ating fiecare pasare în parte și să îmi fac o imagine de ansamblu a ceea ce se află in jurul meu."

Brașov - Centrul de zi "Rază de lumină", 23 septembrie 2020

Penultima oprire – Brașov. Centrul de zi “Raza de Lumină” ne-a fost gazdă, iar doi ornitologi pasionați - Alina Ioniță și Reka Kiss ne-au fost ghizi. Un atelier aproape magic, in care copiii au atins nu doar păsări naturalizate ci și păsări vii.

 

Am fost martorii unui proces delicat și foarte important, inelarea păsărilor mici. Le-am simțit in palmă, pregătite de zbor și ne-am dus pe rând să le eliberăm. Am făcut și o excursie mică până la marginea pădurii și le-am ascultat ciripind prin copaci.  

Ce avem de învățat din proiectul Ciripituri în natură

Există acum în România cel puțin cinci muzee cu materiale didactice accesibile pentru copiii cu deficiențe de vedere și unde, sperăm, se vor desfășura în fiecare an ateliere. Poate, cine știe, atelierele acestea vor aduce împreună copii de tot felul, cu și fără dizabilități, un mic pas spre incluziune! 

 

Am întrebat profesorii, muzeografii, copiii și părinții cum li s-au părut atelierele și dacă vor să mai participe copiii la acțiuni asemănătoare. 

Ce spun partenerii

Ortansa Jigău, director adjunct al complexului muzeal de științele naturii “Ion Borcea” din Bacău

“Atelierul ornitologic in aer liber de la Vivariu cred ca le-a îmbogățit memoria perceptuală și tactilă a acestor copii. Ei pleacă cu experiență inedită, completată în interiorul Vivariului de acele ciripituri ale păsărilor exotice. Au auzit papagali, au simțit tot felul de tipuri de cioc, de gheare, de la multe tipuri de păsări răpitoare, de balta, păsări care consuma insecte, cu ciocul subțire și fin și cred că experiența asta este un plus pentru ei.”